BM, 'öldürücü robotların kullanımı' üzerine ilk görüşmelere ev sahipliği yapacak

Birleşmiş Milletler özerk silah kullanımına ilişkin ilk resmi müzakereleri başlatacak ancak sözde katil robotları yöneten bir anlaşma bugün hala devam ediyor ve tartışmaları yöneten büyükelçi Cuma günü yaptığı açıklamada.

BM, 'öldürücü robotların kullanımı' üzerine ilk görüşmelere ev sahipliği yapacak
14 Kasım 2017 - 14:26

Tesla'nın Elon Musk'ı da dâhil olmak üzere aktivistler ve teknoloji liderleri BM'yi, sivilleri yüksek risk altına sokarken savaşa devrim gösterebilecek tam otomatik silah sistemlerini yasaklamaya çağırdı.

Silahsızlanma Konferansı Pazartesi günü silahlarla ilgili beş günlük görüşmelerde bulunmakla birlikte yasağı isteyenlerin memnun kalmayacağını söyledi. Toplantıya başkanlık eden Hindistan Büyükelçisi Amandeep Gill, şunları söyledi.

"Yasağı yasamak çok kolay olur, ancak bence çok karmaşık bir konuda hızla ilerlemek akıllıca değil," dedi gazetecilere.

"Biz sadece başlangıç ​​çizgisindeyiz."

Yetkili, sivil toplum ve teknoloji şirketlerini de içerecek olan tartışmanın kısmen boru hattındaki silah türlerini anlamaya odaklanacağını söyledi.

Kilitleme Robotları Baskınını Önleme Grubu kampanyası da dahil olmak üzere bir yasağın savunucuları, insanoğlunun öldürme veya yok etme kararının sonuçta sorumluluğunun üstlenilmesi konusunda ısrarcı.

Bireysel bir grev kararını bir algoritmaya havale eden herhangi bir silah sisteminin tanımı gereği yasadışı olduğunu iddia ediyorlar, çünkü bilgisayarlar uluslararası insancıl hukuk kapsamında hesap verilemez.

Gill, uluslar arasında "insanlık, ölüm ve hayatı ilgilendiren kararlardan sorumlu kalması" konusunda bir anlaşma olduğunu söyledi.

Ancak, "insan kontrolü" nin ölümcül silahları yönetmesi gereken mekaniğe ilişkin çeşitli görüşler var.

Çatışma yasalarını korumakla görevli olan Kızıl Haç Uluslararası Komitesi yasağı istemedi ancak özerk silahlara sınır koyma ihtiyacını da vurguladı.

ICRC silah biriminden Neil Davison, AFP'ye verdiği demeçte, "Makineler kanunları uygulayamıyor ve yasal kararların sorumluluğunu makinelere devredemezsiniz."

Silah sistemlerinin sorunlu niteliğini vurguladı; burada bir saldırının zamanlaması veya yeri açısından büyük değişkenler var - örneğin birkaç saat konuşlandırılmış ve bir düşman hedefi tespit ettiğinde vurmaya programlanmış bir şey.

"Bu silah sistemini aktive ettiğinizde ne olacağı konusunda bir derece öngörülemezliğiniz ya da belirsizlik yaşıyorsanız, o zaman yasal uyum için sorunlar yaşamaya başlayacaksınız" dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum